letterpress vraag met antwoord

letterpress

Letterpress is een eeuwenoude vorm van drukken die al sinds de 15de eeuw bestaat. Je zou het ook boekdruk kunnen noemen, maar ik vind letterpress beter passen bij wat ik doe. Doormiddel van grote druk wordt inkt in het papier geperst. Hierdoor krijg je een afdruk die je kan voelen en zelfs kan zien. Het is drukwerk met een beleving.

Omdat het gruwelijk mooi is! Letterpress geeft je de mogelijkheid om dingen te doen die met geen enkele andere druktechniek mogelijk zijn. Door deze mogelijkheden op de juiste manier te gebruiken laat je een onvergetelijke indruk achter. Nieuwsgierig?

Er wordt gedrukt op een Heidelberg ‘Windmill’ uit 1960 en één uit 1972. Voor het grotere werk staat er ook nog een Heidelberg KSBA 18″ x 23″ cylinderpers uit 1968. De persen werken nog steeds op dezelfde manier als ‘back in the days’. Het enige wat in de tijd veranderd is, zijn de loden & houten letters. Deze zijn vervangen door hedendaagse materialen.

extra mooi

Wil je helemaal sjiek dan zou ik kiezen voor hotfoil. Het is in vele kleuren te krijgen van *bling* *bling* glimmend tot sjieke matte kleuren.

om kaartjes helemaal een prachtige afwerking te geven, kan ik ook een kleur op snee aanbrengen. Hierdoor krijgt elke kaart een mooi gekleurd randje.

papier

Het leuke van letterpress is dat er op super dik papier gedrukt kan worden tot wel 700 grams! Leg maar eens 10 velletjes normaal papier uit je printer op elkaar dan heb je een idee hoe dik 700 grams is. Natuurlijk kan er ook gedrukt worden op dunner papier alleen is de indruk niet zo diep. Al het papier dat ik gebruik is ‘uncoated’ omdat dat het mooiste resultaat geeft. Er is keuze uit fantastisch mooie papiersoorten en ik laat ze graag aan je zien en voelen.

We moeten zuinig zijn op moeder aarde en daarom gebruik ik volledig recyclebaar en biologisch afbreekbaar FSC-gecertificeerd papier. Dit houdt in dan het papier is gemaakt met pulp uit goed beheerde bossen. Het papier is ook vrij van zware metalen en omdat er tijdens het bleekproces geen schadelijk chloor gebruikt wordt heeft het de ECF certificering

inkt kleuren

De inkten worden handmatig op kleur gemengd aan de hand van het Pantone Matching Systeem (PMS). Er kunnen op dit moment 1755 kleuren gemengd worden. Er is genoeg voor iedereen.
Je kan bij mij zonder enige extra kosten elke kleur laten mengen!

Naast de 1755 mengkleuren kan er ook met metalic en fluo inkten gedrukt worden…superrr sjiek! Omdat er gedrukt wordt op ‘uncoated’ papier heeft het resultaat een unieke uitstraling.

prijskaartje

Nee, het is zeker niet duur! Letterpress drukken is een ambachtelijke manier van werken. Alles gebeurt nog met de hand… het mengen van de inkten, het snijden van het papier, het instellen van de drukpers. Een erg arbeidsintensief werkje dus. Daarom betaal je wel meer, maar dan weet je ook zeker dat je een uniek en bijzonder ‘kunst’werk krijgt.

Uiteindelijk zullen je wensen de prijs bepalen. Denk hierbij aan het formaat van het papier, het soort papier, het aantal gebruikte kleuren, hotfoil, kleur op snee, pregen, stansen, de oplage en nog veel meer.

nog meer vragen

Waarschijnlijk heb je nog veel meer vragen waar je graag antwoord op wil hebben. Om goed uit te kunnen leggen hoe letterpress drukken in z’n werk gaat en welke mogelijkheden er allemaal zijn, maak ik het liefste een afspraak. Ik zal je dan verschillende voorbeelden van letterpress drukwerk kunnen laten voelen en zien.

Dit kan trouwens ook op zaterdag of aan het einde van een werkdag.

Is een afspraak in het echt niet mogelijk dan komen we ook een heel eind via mail en telefoon